Wednesday, December 12, 2012

Tips Melancong ke Bandung dan Jakarta

Banyak benda yang ingin kami kongsikan...Meskipun sebelum kami pergi ke Bandung, banyak tips yang kami jumpai  'kurang' lengkap, namun inilah yang dikatakan pengalaman berharga. Memang mahal pun nak dapat pengalaman ke Bandung ataupun ke Jakarta ni, kena bayar tiket kapal terbang, bayar hotel, bayar supir dan macam-macam lagi. Jadi, kami terpanggil untuk all out the tips for you all, supaya terselamat daripada beberapa perkara yang agak merugikan .....Itupun ikut kesesuaian masing-masing lah...Yang baik boleh ikut, yang tak sesuai abaikan....

PERSIAPAN SEBELUM BERTOLAK

1. BEG / PAKAIAN

i. Pasal beg ni, eloklah bawa extra beg dua atau tiga beg. Bawa aje dalam beg pakaian kita. Bukan apa, untuk isi barang2 yang dibeli nanti, jadi tak payahla beli beg lagi kat sana.

ii. Satu perkara lagi, masa pergi shopping elok bawa beg sandang belakang untuk isi barang yang dibeli, rasanya lebih selamat dari keciciran.

iii. Pakaian pula tak payah bawa banyak, kalau memang bercadang nakshopping kat sana. Pakaian untuk tidur pun tak perlu, sebab t-shirt bandung pasti akan dibeli, pakai aje terus....

iv. Bawa beg sandang untuk menyimpan dokumen dan wang. Wang jangan sekali-kali disimpan dalam dompet kesemuanya. Biar ada simpanan di tempat-tempat lain juga, siapa tahu, malang tidak berbau....

2. BERAT TIMBANGAN BEG

i. Biasanya berat satu beg yang besar (untuk kegunaan dua orang / suami isteri) beratnya lebih kurang 12-13kg saja. Jadi pandai-pandailah mengagak berat beg tang akan di bawa ke dalam perut kapal terbang nanti. Biasanya kalau 3 beg sama dengan 30kg dan begitulah seterusnya. Bolehlah buat tempahan melalui online, jimat sikit.

ii. Manakala berat beg bimbit pulak 7kg, tapi beg ni dia orang tak kisah sangat...

3. TUKARAN WANG

i. Ringgit Malaysia elok ditukar awal-awal sebelum bertolak, kerana kita boleh cari pusat tukaran wang asing yang lebih rendah nilainya.

ii. Elakkan menukar wang di Bank-bank Malaysia ataupun di airport. Harga yang dikenakan lebih tinggi.

iii. Perlu juga menyediakan wang simpanan dalam akaun yang boleh digunakan di luar negara, contohnya CIMB, formatkan terlebih dahulu di ATM Malaysia barulah boleh digunakan di sana sekurang-kurangnya jika ada kecemasan.

4. WANG MALAYSIA

i. Ringgit Malaysia juga boleh juga dibawa ke sana kerana ada setengah2 kedai menerima Ringgit Malaysia, begitu juga untuk membayar cukai / tax di airport.

5. CUKAI AIRPORT

i. Sebelum pulang, setiap rakyat Malaysia pasti akan dikenakan cukai di airport sebanyak 150000rp bersamaan dengan RM50 setiap orang. Jadi pandai-pandailah peruntukkan duit untuk tax di airport ni. Kalau tak tak balik kita...

6. KAD TELEFON
i. Pasal sim kad  telefon dinasihatkan beli sim kad yang dijual disana.Lebih jimat untuk kegunaan menghubungi keluarga di Malaysia atau kegunaan dengan rakan atau ahli rombongan sewaktu di sana.






KEMBARA BERMULA
Pada 4 hb Disember 2012 yang lalu, kami sekeluarga memulakan kembara kami bersama Air Asia lebih kurang jam 12:00 malam. Itupun kerana 'Air Asia delay'...namun okeylah juga sebab Air Asia belanja Nasi Lemak dan air Mineral sementara kami menunggu...

Nasi Lemak dan air mineral 
sempat juga menjamah nasi lemak yang dibekalkan ....

LCCT....sementara menunggu flight delay...
 Kembara kami ke Bandung -Jakarta
 bermula dari 4 hb Disember - 9 hb Disember 2012...

PERKONGSIAN KEMBARA:

Apa yang hendak dikongsikan di sini ialah beberapa perkara yang sangat berkait rapat dengan kembara seperti ini. Saya akan cuba kongsikan semaksima mungkin menurut pandangan dan pendapat kami sekeluarga.

1. HOTEL PENGINAPAN

    Dalam kembara kami ke Bandung, kami menginap di dua buah hotel iaitu: Hotel Jelita Parahyangan dan Hotel Fora and Salon.

Hotel 1 : Hotel Jelita Parahyangan.
Bagi kami, Hotel Jelita Parahyangan itu, indah khabar dari rupa. Sebelum kami ke sana, kami telah melakukan survey...cantik sangat dalam gambar, tapi realitinya...biliknya amat sempit untuk dua buah katil king yang kami pilih. Kemudahan sterika yang masih menggunakan arang yang perlu dinyalakan api terlebih dahulu...Sarapan pagi disediakan, tetapi menunya amatlah terhad...nasi goreng, mee goreng, roti bakar dan air teh serta kopi sahaja disediakan setiap hari...tapi harga tambahannya okeylah juga...10,000 rp sahaja.

Walau bagaimanapun, kemudahan dobi yang berharga rm2 sehelai...dapat juga dimanfaatkan...siap gosok lagi, dan baunya harum sangat.

Cuma yang tak sedapnya di sini ialah kakitangannya kurang mesra...tak pernah nak menegur orang bila bertembung...dan satu lagi walaupun namanya hotel tapi bagi kami ia tak ubah seperti chalet sahaja....

Depan bilik 312 Hotel Jelita Parahyangan




Hotel 2 : Hotel Salon Fora : Kami sempat menginap disini satu malam je...diluar hotel, memang tak nampak macam hotel, tapi di dalam...lebih bagus daripada hotel Jelita. Sarapan pagi juga disediakan, tetapi kami tak ambil sebab nampak macam kecinaan sikit...walaupun semua staf nampak macam melayu jawa- islam. Itulah, di Indonesia ini sukar untuk dibezakan agama mereka jika berdasarkan wajah. Nak tanya? Isshh tak kanlah...paling kurang, kami makan roti saja....


Lobi Hotel Fora

Depan bilik hotel kami

Hotel ke 3 : Hotel Fave di Jakarta.
Boleh dikatakan selesa sangat. Biliknya yang luas dan cantik. Sarapan pagi macam biasa...biasa-biasa saja...tak boleh nak banding dengan hotel di Malaysia...Berhati-hati di hotel ini ada caj tersembunyi kalau kita menjamah makanan, air atau coklat yag diletakkan dalam peti sejuk kat bilik kita...

Depan lobi Hotel Fave


Dalam bilik hotel....

2. PEMANDU / SUPIR

Oleh kerana kami pergi satu keluarga dan mempunyai anak kecil, kami rasa lebih selesa kami menggunakan khidmat pemandu / supir. Hari pertama tiba dari Bandung, kami ditunggu oleh supir yang bernama Rawund Thio di airport Bandung jam 3 pagi lebih kurang. Terus kami di bawa ke hotel Jelita Parahyangan. Pak Thio berusia 38 tahun nampak agak baik, sentiasa senyum tapi agak pendiam. Bila ditanya baru dijawab. Besoknya kami janji mahu mulakan lawatan sekitar jam 8:30 pagi waktu tempatan. Pak Thio ok aje. Seawal jam 8:00 pagi Pak Thio dah ada di hotel. Wah bagus juga. Hari pertama ini, kami mulakan dengan melawat Tangkuban Parahu dan lain-lain lagi. Pak Thio hanya mengikut kemana saja kemahuan kami.

Hari kedua, kami masih bersama Pak Thio, kami dah kebuntuan arah. Pak Thio kurang membantu untuk mencadangkan tempat-tempat yang menarik. Kami banyak habiskan masa di Pasar Baru saja hari ini. Terdetik dalam hati, rasa tak berbaloi bayar pak Thio cuma untuk ke Pasar Baru. Malamnya, saya cuba atur perancangan yang sebelum ini saya serahkan bulat2 pada suami. Besoknya saya sendiri yang bagi tahu pak Thio tempat2 yang akan kami kunjungi agar Pak Thio dapat merancang pula mana tempat yang patut pergi dulu dan kemudian...Alhamdulillah, agak berbaloi perjalanan hari ini. Sepanjang hari dan malamnya kami menyuruh Pak Thio ke tempat2 yang kami mahu pergi. Akhirnya malam itu kami sempat juga mengenali tempat yang namanya 'Paris Van Java'...sayang gambar yang kami rakam, ada masalah sedikit....tak dapat dipostkan kat blog ini...

Memang mewah tempat Paris Van Java ini, lagaknya macam dekat Paris saja. Lokasinya yang luas dan mewah serta pengunjung-pengunjungnya juga nampak macam orang berada semuanya. Jarang yang memakai tudung, eh...jarang ke memang tak ada? Tak perasan pulak. Tapi yang pasti tempat ini ramai kaum Cina dan tempat anak2 muda yang kaya melepak! Sempat juga beli jaket untuk anak yang harganya 137900rp = RM45, harga discount sale 50%..Okey lah sangat!

kenangan bersama Pak Thio di Kavling Strawberry Park
Hari keempat, hari kami bertolak ke Jakarta. Hari ini supir kami bertukar pula kepada yang bernama Pak Yepi. Bimbang juga sukar nak berhubung, tapi alhamdulillah nampaknya Pak Yepi lagi bagus dan sangat bagus berbanding dengan Pak Thio. Pak Yepi yang berusia 49 tahun suka bercerita tentang tempat2 menarik di Bandung dan Jakarta. Dia seringkali bertanya sama ada kami sudah ke tempat2 yang disebutkannya. Maka kesempatan ini kami ambil, dan nah harilah kami sempat ke Rumah Mode dan Kartika Sari. Sepanjang jalan Pak Yepi bercerita....rasa menyesal pun ada dapat Pak Thio yang agak malas dan kurang ikhlas berbanding Pak Yepi.

Kenangan bersama Pak Yepi semasa menghantar kami ke aioport
Antara Pak Thio dan Pak Yepi, yang bagusnya ialah Pak Yepi selalu mengelak waktu kami singgah makan di mana2. Ada saja alasannya, hanya sekali kami sempat belanja dia makan. Sedangkan Pak Thio sebaliknya, selalu ada ...dan kami jadi tidak selesa jika tidak mengajaknya makan sama....itu aje...maka dari situ bolehlah dinilai sendiri...bukan nak mengungkit, tapi rasa kurang selesa untuk makan sekeluarga seringkali terasa.....

Bercerita bab supir / pemandu ini rasanya jika pergi kali ke dua atau berdua saja dengan suami, tak perlu ambil supir. Boleh guna 'angkut' atau teksi bermeter saja. Tapi kalau bawa anak-anak2 okey lah juga guna supir. Lagipun kalau memang niat nak gi shopping saja tak perlu guna supir. Harga supir satu hari kalau tak silap RM140. Tu yang geram dengan Pak Thio tu....tak apa lah...semua itu pengalaman yang tak dapat dengan percuma ...semuanya berbayar berjuta-juta rupee....

3. TEMPAT LAWATAN
Bagi mereka yang merancang sendiri percutian ke Bandung atau Jakarta, terutama bagi mereka yang kembara bersama keluarga dan anak-anak perlu merancang dengan teliti tempat-tempat yang ingin dikunjungi.
Mungkin kalau membawa anak-anak bersama, tempat-tempat shoping sahaja bukan satu perkara yang bijak dan disukai oleh anak-anak. Oleh itu, perlu dirancangkan juga lawatan ke tempat-tempat yang tidak ada di tempat kita...Ini adalah pengalaman  paling berharga rasanya buat mereka. Antara tempat-tempat menarik yang boleh dikunjungi dan sempat kami kunjungi sewaktu kembara kami ke Bandung dan Jakarta ialah:

a. Tangkuban Perahu

Tangkuban perahu merupakan kawah gunung berapi yang terletak dengan ketinggian 1830 dari aras laut. Cantik sangat pemandangannya dan sungguh menakjubkan...dengan asap-asapnya yang masih keluar dan mengeluarkan bau belerang yang sangat kuat. Tapi perlu diingat beberapa perkara sebelum ke sini.
i. Tiket masuk 50000rp (RM15) setiap orang
ii. kawasannya sangat 'sibuk' dengan penjual cenderahati yang 'cekik darah'. 10 key chain ditawarkan harga 450000rp (RM120). Jika kita kata mahal, dia suruh kita tawar...jika kita tak mahu beli, dia macam marah saja...Sedangkan harga key chain macam tu boleh dibeli dengan harga 25000rp sahaja untuk 10 key chain (RM0.83 satu)
iii. Jagung bakar dijual 10000rp satu (RM3)...mahal keterlaluan...tapi masih boleh tawar pulak tu...











b. Kavling Strawberry Park

Ini ialah ladang Strawberry Kavling. Nak masuk sini, kita akan melalui beberapa tempat yang menarik untuk dilawati juga seperti Kampung Daun dan Kampung Gajah. Kedua-dua tempat itu merupakan tempat rekreasi sekeluarga dan tiketnya agak mahal, kalau tak silap 150000rp = RM50 setiap orang. Kami ada juga minat nak ke situ, tapi bila memikirkan 'masa' maka dibatalkan saja niat tu....sebab kalau nak masuk sini  mesti satu hari baru berbaloi dan dapat rasai semua rekreasi yang disediakan.

pemandangan yang dapat disaksikan dalam perjalanan...
ke Kavling Strawberry..

Landskap Taman Rekreasi Kampung Gajah..
Kembali bercerita tentang ladang strawberry, nak masuk sini ada juga tiket masuk tapi murah je,15000rp=RM6-RM7 setiap orang dan diberikan satu bakul kecil setiap orang untuk petik sendiri strawberry di ladang. Selepas itu strawberry yang dipetik akan ditimbang dan dikenakan caj yang murah saja. Di samping itu, mereka turut menyediakan setiap orang satu gelas jus strawberry yang sangat sedap.















c. Masjid Raya Bandung

Masjid Raya Bandung merupakan masjid yang terbesar di tengah-tengah kota Bandung. Sejarah penubuhannya juga bagus jika dikaji (kena kaji sendiri lah). Apa yang menarik di masjid ini ialah ia mempunyai dua menara berkembar dan kita boleh menyaksikan panorama kota Bandung dari atas menaranya. Untuk memberi pengalaman kepada anak-anak yang masih sekolah, masjid sesuai dijadikan satu destinasi lawatan.









3. PUSAT SHOPPING / WINDOW SHOPPING

a. Pasar Baru

Pasar Baru ialah pusat 'tabur duit', pusat shopping bagi golongan sederhana. Harganya boleh tawar, dan di sini memang kena pandai tawar menawar. Formula saya ialah kalau nak beli biarlah harganya lebih murah berbanding dengan di Malaysia. Contohnya baju Muslimah saiz L, kalau di Malaysia harganya mencecah RM40-50, tapi di Bandung, kalau pandai tawar kita akan dapat harga antara RM16-25 saja.

Yang menarik di Bandung ini ialah kain pasang sulam. Kain ini dijual di Malaysia dengan harga RM130-180, tapi di Bandung harganya antara 16000rp -180000rp =  RM40-60 saja.

Pasar Baru terdiri dari 8 tingkat / lantai. Tempat shoppingnya ada 5 tingkat.Tingkat 5 aadalah tempat parking, tingkat 6 tempat makan2, tingkat 7 tempat solat.




Sebagaimana ingin membeli pakaian, membeli makanan juga perlu ditanya harganya juga. Kat tingkat 6 ini , kami pernah 'terkena' harga semahal 22000rp (RM8) untuk semangkuk bakso yang harga sebenar baru RM1 lebih... waduh pak, mahal banget....cuba bayangkan kami terpaksa membayar sebanyak 18900rp (RM45) untuk 3 mankuk bakso dan sepiring mee goreng serta 2 gelas air avocado, 2 gelas ais bandung dan 1 gelas air laici.

Bakso berharga ' 22000rp =RM8'....


ni lah kedai yang 'mencekik' kami hari tu...







b. Factory Outlet : Rumah Mode

Rumah Mode ni juga merupakan pusat shopping yang paling masyhur bagi pelawat2 Bandung. Bagi saya tak kisahlah dapat pergi ke tidak, tapi alhamdulillah kami ada rezeki juga ke sana untuk melihat apa lah kemegahannya. Ia tak lain dan tak bukan pusat shopping pakaian juga, harganya boleh tahan, macam pusat shopping kat Malaysia je, cuma yang istimewanya persekitarannya cantik macam kat Bali rasanya....sempat juga beli beg untuk suami (137900rp) dan kasut untuk anak (50000rp)






c. Rumah Tas

Rumah Tas ini ialah pusat menjual barangan kulit seperti beg,  tali pinggang dan kasut. Bagi kami Rumah Tas ini biasa-biasa saja, tak pergi pun tak apa...tapi alang-alang pergi beli juga satu tali pinggang kulit berharga 150000rp = RM50.






                                      





d. Cascade Outlet, Stamp Outlet, Heritage, Pusat Outlet Super Hero Jalan Chihampelas

Ke semua ini pun sama je, pusat pakaian....ada yang gaya sederhana dan ada yang gaya untuk golongan bawahan seperti pusat Outlet Superhero...harga pakaian pun sama dengan yang ada di Pasar baru. Ada la kami beli satu dua t-shirt kat sini, yang lain2 dah shopping habis duit kat Pasar Baru...

Depan Cascade

Stamp Outlet





Brownies untuk dirasa dari Amanda Bakery...sedap, kami suka!

Ini pun sedap...
ni antara barang yang sempat kami 'angkut' hari ni...

baju adik dibeli di Stamp Outlet 50000rp kalau tak silap...
Superhero Outlet


beg kasut gergasi...di Superhero outlet..




e. Pusat Kerepek

Sebenarnya ada tempat kerepek yang lagi besar dari tempat ni...cumanya mungkin supir kami malas nak bawa ke tempat yang lagi banyak dan istimewa, lalu di bawa je ke sini... masa nak ke Jakarta, supir ke dua kami iaitu Pak Yepi, lagi best,  siap tanya dan tunjuk tempat jual kerepek yang lagi bagus...tapi kami tak sempat singgah disebabkan masa....
Apapun sempat jugalah beli sikit2 untuk dijadikan buah tangan. Satu bungkus kerepek pisang cheese atau madu atau coklat ada yang harganya 18000rp, 22000rp. 35000rp...pendek kata macam-macam harga ada...Dan paling sedap ialah pisang Raja Madu...agak mahal sikit. Lupa untuk ambik gambar...ia macam pisang salai / ripi tapi di balut dengan cheese...sedap, manis...





f. Pusat Minyak Wangi. 

Ini pusat yang menarik untuk dilawati khususnya bagi penggemar minyak wangi. Di pinggir2 jalan yang kami lalui akan ternampak papan tanda 'Rumah Perfume'. Kami pun bagi tahu lah, kami mahu ke sana. Tapi supir kami yang agak 'kurang' sporting ni membawa kami te tempat collector perfume saja....bersebelahan dengan Oasis Outlet...kedai yang menumpang depan kedai yang lain...kaki lima...geram betul...walau apaun sempat beli 4 botol denga  harga RM14 sebotol...bolehlah....




g. Kartika Sari

Kartika Sari  terkenal sebagai tempat yang menjual pelbagai jenis Brownies. Memang cantik dan eksklusif tempatnya. Macam2 jenis Brownies dijual di sini. Bagi mereka yang nak pulang melalui airport Bandung, boleh beli Brownies di sini untuk dibawa pulang kerana Brownies ini tahan paling lama 5 hari sahaja. Kami beli sedikit saja, sebab kami akan ke Jakarta sebelum pulang ke Malaysia. Risau pulak tak tahan sampai ke Malaysia...tak apa lah rasa sikit sorang je pun dah ok...










EPISOD KEMBARA DI JAKARTA

Perjalanan dari Bandung ke Jakarta mengambil masa 2-3 jam melalui jalan tol atau lebuhraya. Dalam perjalanan banyak panorama yang dapat kami saksikan. Kadang2 kami rasa macam dalam siri Sinetron Indonesia. Di tengah kesibukan jalanraya, kelibat peminta sedekah begitu ramai sekali, demikian juga dengan penjual jalanan. Keadaan jalanraya yang asyik 'jem' / macet dalam bahasa Indonesia, di sinilah mereka mengambil kesempatan untuk berjualan atau meminta sedekah...Pak Yepi supir kami berpesan kalau di Bandung tidak jadi masalah kalau menghulurkan sedekah, tapi jangan di Jakarta kerana akan dikenakan denda kepada pemberi sedekah.





nasi tembel komplit 22000rp

soto sadang bening 18000rp


7000rp 1 kotak



pusat shopping di tengah2 highway Bandung-Jakarta


1. TAMAN MINI INDONESIA INDAH

Taman ini juga sesuai untuk lawatan bersama keluarga, tetapi kalau peruntukkan satu hari baru berbaloi sebab kawasannya luas dan pusat / permainan rekreasi juga banyak yang boleh di cuba. Tiket masuk ke taman ini ialah 15000rp setiap orang. Untuk mencuba rekreasi yang lain seperti cable car, berdayung di tasik kena bayar tiket yang lain. oleh kerana kami kesuntukan masa...kami cuma sempat bergambar saja...Jaadi lah....untuk kenang kenangan....



Rumah Sumatera



Rumah Batak




















b. Masjid Istiqlal

masjid Istiqlal merupakan masjid terbesar di Asia, terletak di Jakarta Indonesia. Itu yang membuat kami teruja untuk melawatnya.











c. Monas Jakarta

Monas Jakarta merupakan  mercu tanda Jakarta yang menjadikan kebanggaan rakyat Jakarta khususnya. kalau di Malaysia, ia adalah seperti Menara Kuala Lumpur, di mana kita boleh ke tingkat paling atas menara untuk melihat keindahan panorama Kuala Lumpur. Demikian juga dengan Monas. Cuma kami tidak berminat untuk naik ke atas menara kerana kesuntukan masa, jadi kami jalan-jalan sekitarnya sahaja sambil mengabadikan kenangan dengan bergambar.

Monas Jakarta

Docar (kereta kuda) 10000rp setiap orang untuk keliling Monas

T-Shirt Monas banyak dijual, 25000rp sehelai
5 helai 115000rp...(RM6-7 sehelai)

jalan-jalan menuju ke Monas


panorama sekitar Monas

anak-anak sekolah dan ibu guru mereka
anak-anak sekolah dan ibu guru yang sporting...

rakam kenangan....Monas, kami pernah singgah 







tak tahu pulak apa nama benda ni...tapi dia nari-nari sambil minta derma dari pengunjung...




d. Mangga Dua







e. Jakarta International Airport Soekarno Hatta Terminal 3 (khas untuk Air Asia)



bergaya dengan beg baru yang dibeli d Mangga Dua


Sebelum check in...

Adik tersandar keletihan barangkali....


tempat menunggu...

ibu dan anak....
abah dan ummi...

PANORAMA  BANDUNG-JAKARTA.....















17 comments:

  1. terima kasih atas perkongsian.....love it :)

    ReplyDelete
  2. Assalamu'alaikum. Salam perkenalan tuk yang punya blog ini. Tuk yang mau bercuti ke bandung atau melancong ke bandung bisa coba hubungi kami, kami dari travel agency MalaysiaBandung.com, harganya berpatutan dan pemandunya ramah pula. Tolong untuk dipaparkan ya kakak harap-harap membantu

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  4. blog yang agak membantu infonya....i will visit bandung & jakarta this september :)

    ReplyDelete
  5. nice... sangat banyak membantu pelawat kali pertama di negara java ini seperti saya.. insyaallah, bulan 11 ini akan fly... tq kak

    ReplyDelete
  6. FYI NEED SUPIR IN BANDUNG?

    RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
    1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

    PAKET MURAH A DALAM KOTA : RP 450.000 / 136 RM
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH B LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH C CIWIDEY : RP 600.000 / 182 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH D GARUT : RP 700.000 / 213 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH E JAKARTA - BANDUNG : RP 800.000 / 243 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


    NEED HOME STAY
    NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT / 273 RM
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY

    CALL OT TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    cp : aulia

    ReplyDelete
  7. Terima kasih..banyak juga info yg saya dpat dlam ni...last minit baru punya penangan..

    ReplyDelete
  8. Bagi YG ingin k Bandung langsung saja hubungin gw...gw anak Bandung,,,gw bisa ajaka kalian keliling Bandung AND jakarta. Gw tau smua seluk beluk Bandung n Jakarta ,,,alamat rumah di Dago atas belakang hotel bukit dago,, Kalo berminat hubungin fb gw,,juli2nd@yahoo.com (Tatang Kurniawan) tnxx

    ReplyDelete
  9. Assalam... terima kasih diatas segala info2 diatas.. sy akan melawat bandung soon.. :) luv it..

    ReplyDelete
  10. terima kasih atas tips melancong yang dipaparkan

    ReplyDelete
  11. Mine Home Hotel Cihampelas – Bandung

    Start From
    USD : 27 / Night
    IDR : 275.000 / Malam
    MYR : 80/ Malam

    Facilities :
    -Ac Split
    -Free Hot spot
    -Breakfast
    -Hot & Cold water
    -Tv cable
    -Parking Area
    -Cafe

    Contak Us
    Alamat : jalan bapa husen dalam no 10 cihampelas – bandung
    Phone : + 622 2039130 / +6281322511883
    Email : hotelminehome@yahoo.com
    Blog : minehomecihampelas.blogspot.com
    Fbook : mine home cihampelas

    Chepy Car Tour & Travel

    DIJAMIN TERMURAH
    Cara mudah,aman,nyaman & Murah bertraveling Di Bandung – Indonesia

    Melayani berbagai keperluan anda
    -Transport /Rental car Start From MYR :
    -Hotel Reservation & Discount Start From MYR : 85/Night
    -Tour Package Start From MYR : 380/Pax
    -Meeting package Start From MYR : 24/pax
    -Tour Organizer : Start From MYR : 96/Pax

    Hubungi Kami :
    Mobile : +6281322511883
    Phone : +622 – 95103147
    Email : tourbandung833@yahoo.com
    Whatsapp : +6283821529157
    Website : http://www.chepycar.com

    Terima kasih
    Chepy suryana
    C.e.o Chepy car tour & travel
    Mine Home cihampelas Hotel manager

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum ...

    Chepy Car Tour & Travel Bandung
    Dijamin Termurah se bandung !!!

    Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

    Promo Terbaru !!!
    Rm. 245/Pax Minimum 4 pax
    >>Termasuk :

    >Pengangkutan selama 4 hari pick up airport city tour bandung & transper ke airport semula
    >hotel selama 3 malam di hotel Mine Home Cihampelas..

    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain

    ** Dan dapatkan percuma itinerary tour dari kami

    > Contoh Itinerary Tour
    Seperti:

    -Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
    -Taman strawbery
    -Sari ater hot spring
    -Floting market lembang
    -Lunch kampung daun culture & galery
    -Shoping at rumah mode factory outlet
    -Shoping at jalan ciohampelas
    -Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)

    Day 2
    -Breakfast at hotel
    -Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
    -Lunch at simpang raya melayu resto
    -Shoping at kedai tiga jeans factory
    -Shoping at jalan riau factory outlet
    -Dinner at Parit sea food

    Day 3
    -Breakfast at hotel
    -Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
    -Lunch at sederhana resto
    -Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
    -Dinner at Stones cafe
    Hatga pakej yang kami tawar kan

    **Dapatkan Discount 20-30 % Untuk hotel bintang 3,4,5
    Dan kami x perlukan deposit untuk hotel yang anda tempah!! (Janji datang .. hehe..)

    1). Transport
    > MYR: 400.000/Day
    > Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

    2). Hotel & transport
    > MYR 187 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
    > Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking

    Transport facilities:
    > Ac
    > Audio video
    > Kereta terbaru
    > Supir yang ramah dan berpengalaman

    address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
    Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
    Emai :tourbandung@yahoo.com
    Website : http://www.chepycar.com
    Whatsapp : +6283821529157

    Terima Kasih

    Chepy suryana
    Marketing director Chepy car tour & travel
    Mine Home Hotel Manager

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum ...

    Chepy Car Tour & Travel Bandung
    Dijamin Termurah se bandung !!!

    Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

    Promo Terbaru !!!
    Rm. 245/Pax Minimum 4 pax
    >>Termasuk :

    >Pengangkutan selama 4 hari pick up airport city tour bandung & transper ke airport semula
    >hotel selama 3 malam di hotel Mine Home Cihampelas..

    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain

    ** Dan dapatkan percuma itinerary tour dari kami

    > Contoh Itinerary Tour
    Seperti:

    -Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
    -Taman strawbery
    -Sari ater hot spring
    -Floting market lembang
    -Lunch kampung daun culture & galery
    -Shoping at rumah mode factory outlet
    -Shoping at jalan ciohampelas
    -Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)

    Day 2
    -Breakfast at hotel
    -Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
    -Lunch at simpang raya melayu resto
    -Shoping at kedai tiga jeans factory
    -Shoping at jalan riau factory outlet
    -Dinner at Parit sea food

    Day 3
    -Breakfast at hotel
    -Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
    -Lunch at sederhana resto
    -Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
    -Dinner at Stones cafe
    Hatga pakej yang kami tawar kan

    **Dapatkan Discount 20-30 % Untuk hotel bintang 3,4,5
    Dan kami x perlukan deposit untuk hotel yang anda tempah!! (Janji datang .. hehe..)

    1). Transport
    > MYR: 400.000/Day
    > Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

    2). Hotel & transport
    > MYR 187 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
    > Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking

    Transport facilities:
    > Ac
    > Audio video
    > Kereta terbaru
    > Supir yang ramah dan berpengalaman

    address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
    Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
    Emai :tourbandung@yahoo.com
    Website : http://www.chepycar.com
    Whatsapp : +6283821529157

    Terima Kasih

    Chepy suryana
    Marketing director Chepy car tour & travel
    Mine Home Hotel Manager

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
    Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

    Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

    Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

    Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

    KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

    Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

    Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email:
    tonybandung@smartfren.blackberry.com
    or
    tonytransportbandung@gmail.com

    ReplyDelete
  15. sy akan bercuti di jakarta-bandung pada ogos ini.. sy mohon bantuan siapa2 agency ataupun orang indonesia supaya dapat rekomenkan kami hotel/ homestay/apartment untuk keluarga kami tinggal seramai 8 orang yang berdekatan dgn pusat bandar atau pun pusan membeli belah.

    emailkan sy di felicity_betty@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. Salam Kenal

    Mohon Maap ikut share di Bloggger Tuan/Puan

    JOM CUTI2 BANDAR BANDUNG-JAKARTA

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

    call me CONTACT US

    Demi memperlancar semua aktifitas kita di bidang ini dan demi menjaga silaturahmi dengan kami disini kami berikan Contact Person kepada semua pelanggan setia kami dan kepada semua pengunjung online di website kami ini. Untuk keperluan dan pelayanan serta informasi lebih yang ingin anda dapatkan. Anda dapat menghubungi Contact Person resmi kami

    Di bawah ini adalah contact person resmi kami.

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )



    Make your holiday become FUN, FRIENDLY, and EASY. Provide: Transport Service, Rent Car, City Tour Travel. So, just pick up your phone or send e-mail to contact us!
    bobby kyran trans CONTACT US

    SITUS RESMI KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    http://www.kyrantrans.com
    http;//www.sewakeretamurah.com
    OFFICE PHONE
    022 – 92475958
    HANDPHONE
    +6281 312 767 300
    +6281 573 307 300
    BLACKBERRY PIN
    73 DC 15 F1
    WHATS UP
    +6281 809 692 300
    OFFICE KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    JL. NYENGSERET NO 81 ( BANDUNG WEST JAVA – INDONESIA )
    TERIMA KASIH

    ReplyDelete