Thursday, June 17, 2010

Kek Coklat Istimewa


ini kek terbaru yang kubuat khas untuk anakanda Amrina Rauha bawa raya kat sekolahnya....Aidilfitri 2011

Image google untuk hiasan.

Bahan-bahan:
1 1/2 ketul mentega Buttercup
2 1/2 cawan gula pasir
6 biji telur
2 1/2 caean air

Bahan A:
1 cawan serbuk koko Vochelle
2 sudu kecil Nescafe
4 cawan tepung gandum / self raising powder
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonat (tidak perlu jika menggunakan tepung Blue key)

Cara-cara:
1. Bahan A diayak bersama
2. Mentega dan gula dipukul hingga kembang
3. Masukkan telur sebiji sebiji dan pukul
4. Masukkan bahan A berselang-seli dengan air dan pukul
5. Panaskan oven pada suhu 170' selama 5 minit
6. Sapu mentega pada acuan
7. bakar selama 1 jam dlm acuan yang muat semua bancuhan @ 30 minit dlm acuan 4 segi (8 1/2 inci x 8 1/2 inci) untuk 2 biji kek
8. Angkat dan sejukkan kek
9.Dalam periuk berlapis air mendidih, cairkan sekeping coklat masakan Van Houten + satu sudu mentega + 4 sudu air
10. Sapukan coklat cair tadi ke atas kek dan tabur choclate rice ketika coklat masih cair
11. Biarkan sejuk dan sedia dimakan bersama keluarga
12. Selamat mencuba

Penghargaan buat seorang sahabat dan 'guru':
Berbanyak terima kasih kuucapkan kepada Sahabat dunia akhirat, Pn Hjh Zaharah bt Yahya kerana berkongsi resepi kek yang special ini denganku...Jazakumullahu khaira kathira. Inilah resepi kek dari Melaka yang kubawa pulang ke negeri asalku untukku jadikan sebagai kenangan....Resepi ini kupelajari lebih kurang 5 tahun yang lalu...Kek ini merupakan kejayaan pertamaku membuat kek....dan anak-anak memang suka kek ini...lagi lah bersemangat Uminya buat kek...Tak nak cuba ke....?

No comments:

Post a Comment