Wednesday, October 16, 2013

Rendang Ayam Kampung

Bahan-bahan:
1.Ayam Kampung 1 1/2 ekor
2. Bawang Putih 1 labu
3. Bawang Merah 30 ulas (lagi banyak lagi bagus)
4. Cili kering
5. Kunyit Hidup
6. Halia ( 1 inci )
7. Lengkuas ( 1 inci )
8. Serai 10 batang
9. Daun kunyit (potong halus)
10. Daun limau purut
11 Minyak untuk menumis
12. Santan 1kg / santan kotak
13. Buah keras + kulit kayu manis
14 Garam + Asam Keping + Gula Melaka
15. Kerisik...beli je yang ready made...RM3 satu bekas

Cara-cara:
1. Tumis kulit kayu manis + buah keras
2. Masukkan Bawang Putih + halia yang diblend sekali - tumis hingga kekuningan
3. Bawang Merah yg  diblend  dimasukkan setelah tumisan bawang putih kekuningan
4. Masukkan cili kering yang diblend
5. Masukkan kunyit hidup + lengkuas + serai yang diblend
6. Biarkan sehingga pecah minyak ( sambil dikacau perlahan)
7. Masukkan ayam - biarkan hingga empok
8. Masukkan santan + daun limau purut
9. Masukkan garam + asam keping + gula melaka
9.Masukkan daun kunyit
10. Masukkan kerisik
11. Kacau perlahan sehingga kuah pekat..



nota: Rendang ayam kampung ni sedap dimakan dengan nasi impit. Ini resepi cubaan kali pertamaku.....tapi kata my hubby markah 10/10....kira luluslah tu....rasa memang ada rasa rendang...cubalah....

No comments:

Post a Comment