- 2 ekor ikan siakap / ikan cencaru bersaiz besar
Bahan Perapan:
- 1 labu bawang besar (diblend bersama bawang putih)
- 4 ulas bawang putih
- 5 sudu cili kering yang sudah diblend / cili boh (sedap lagi cili kering yang diblend sendiri)
- 1 1/2 sudu besar garam
- 1 1/2 sudu asam jawa
Bahan Pencicah:
- 10 biji cili padi
- Air asam jawa yang agak pekat
- Sedikit garam dan gula
- 1 labu bawang besar dipotong dadu
Cara-cara:
- Ikan dibersihkan dan diperap dengan bahan perapan. Biarkan sekurang-kurangnya 3-4 jam.
- Ikan yang diperap lebih sedap dibakar di atas api bukannya di atas dapur gas. Rasanya lebih manis dan lebih sihat.
- Atau jika malas nak nyalakan api, bolehlah digoreng ke dalam minyak yang banyak. Minyak jangan terlalu panas dan gunakan api dapur gas yang sederhana.
- Setelah bahagian luar ikan tadi nampak sudah garing, barulah diangkat.
- inilah juadah seharian kami sekeluarga pada musim cuti sekolah kali ini.
No comments:
Post a Comment