Saturday, November 24, 2012

Ikan Bakar Cinta Sayang

Bahan-bahan:
  • 2 ekor ikan siakap / ikan cencaru bersaiz besar

Bahan Perapan:
  • 1 labu bawang besar (diblend bersama bawang putih)
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 sudu cili kering yang sudah diblend / cili boh (sedap lagi cili kering yang diblend sendiri)
  • 1 1/2 sudu besar garam
  • 1 1/2 sudu asam jawa
(gaulkan semua sekali untuk dijadikan bahan perapan)

Bahan Pencicah:
  • 10 biji cili padi
  • Air asam jawa yang agak pekat
  • Sedikit garam dan gula
  • 1 labu bawang besar dipotong dadu

Cara-cara:
  • Ikan dibersihkan dan diperap dengan bahan perapan. Biarkan sekurang-kurangnya 3-4 jam.
  • Ikan yang diperap lebih sedap dibakar di atas api bukannya di atas dapur gas. Rasanya lebih manis dan lebih sihat.
  • Atau jika malas nak nyalakan api, bolehlah digoreng ke dalam minyak yang banyak. Minyak jangan terlalu panas dan gunakan api dapur gas yang sederhana. 
  • Setelah bahagian luar ikan tadi nampak sudah garing, barulah diangkat.
nota:
  •  inilah juadah seharian kami sekeluarga pada musim cuti sekolah kali ini.  

No comments:

Post a Comment