- 500mg agar-agar
- 6 gelas air
- 3 gelas air + daun pandan (untuk dapatkan air pandan)
- 1 gelas santan pekat
- 1/2 kg gula pasir
- 1 biji telor
Cara-cara:
- Basuh + siram agar-agar
- Masak agar-agar bersama 6 gelas air sehingga hancur
- Apabila sudah hancur, tapiskan ia barulah dimasukkan gula
- Blend daun pandan dengan 3 gelas air. Tapiskan dan masukkan ke dalam agar-agar sehingga mendidih.
- Blend telur dan santan. Masukkan telur dan santan yang telah diblend ke dalam adunan agar-agar tadi. Biarkan mendidih seketika.
- Masukkan ke dalam bekas untuk disejukkan. Sedap dimakan apabila disejukkan ke dalam peti sejuk. Selamat mencuba.
nota: resepi ini bukanlah istimewa sangat. tapi saja nak jadikan ia sebagai koleksi untuk tatapan anak-anak suatu hari nanti....
No comments:
Post a Comment