Mendengar nama 'Puding Raja'...saja saya sudah rasa excited nak tahu, macam mana rupanya dan cara membuatnya...apatah lagi dapat merasanya pada majlis sambutan hariraya kat sekolah...memang sedap...memang lazat...sungguh enak...Memang semua jenis puding saya suka...mungkin sebab puding ni biasanya ia lemak berkrim...ummph...sedaaaap.
Malu nak tanya orang, takut orang kata 'jakun', saya search internet...Search punya search, baru saya tahu cara membuatnya...bukan susah sangat pun...
Bahan-bahannya;
1 sikat pisang lemak manis (potong dan goreng dalam minyak yang banyak)
1 tin Susu Cair (kalau nak kuah lebih...guna 2 tin susu cair...ikut selera kita lah)
1 tin buah-buahan koktel
2-3 sudu tepung kastard (bancuh dengan sedikit air...tujuannya nak bagi pekat kuahnya)
buah prune (kismis pun boleh)
buah gajus (digoreng tanpa minyak)
jala emas (tak ada pun tak apa)
Cara-caranya;
Nota: resepi ni saya dah ubah suai ikut cara saya lah...apa yang penting rasanya...tetap Puding Raja...Selamat mencuba..
Malu nak tanya orang, takut orang kata 'jakun', saya search internet...Search punya search, baru saya tahu cara membuatnya...bukan susah sangat pun...
Bahan-bahannya;
1 sikat pisang lemak manis (potong dan goreng dalam minyak yang banyak)
1 tin Susu Cair (kalau nak kuah lebih...guna 2 tin susu cair...ikut selera kita lah)
1 tin buah-buahan koktel
2-3 sudu tepung kastard (bancuh dengan sedikit air...tujuannya nak bagi pekat kuahnya)
buah prune (kismis pun boleh)
buah gajus (digoreng tanpa minyak)
jala emas (tak ada pun tak apa)
Cara-caranya;
- Pisang lemak manis digoreng terlebih dahulu dalam minyak yang banyak. Kemudian toskan dan susun dalam bekas yang sesuai.
- Susu cair dimasak di atas dapur sehingga mendidih. Campurkan bancuhan tepung kastad dan air buah-buahan koktel . Ada orang masak susu cair dengan telor ayam. Boleh juga. Ikut suka kita lah...tapi bagi saya, saya tak suka sebab telor ayam hanyir sedikit.
- Tuang ke atas susunan pisang
- Hiaskan dengan buah prune / kismis
- Taburkan buah gajus
- Kalau ada jala emas, kiraikan jala emas di atasnya.
- Sejukkan dalam peti ais. Sedap dimakan sejuk.
Nota: resepi ni saya dah ubah suai ikut cara saya lah...apa yang penting rasanya...tetap Puding Raja...Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment