Sunday, July 25, 2010

Puding Belang Tautan Kasih...

Bahan-bahan:

10gm serbuk agar-agar
200gm gula
2 1/2 cawan gula
1 tin susu cair
3 sudu besar butter
3 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
1 sudu besar serbuk koko ( dibancuh dgn sedikit air panas : jgn guna coklat emulco)
sedikit pewarna kuning.

Cara-cara:

1. Masak agar-agar dengan air dan gula hingga hancur
2. Pukul telur, masukkan tepung jagung dan susu cair, pukul hingga sebati, tuangkan kedalam agar-agar tadi.
3. Masukkan butter, biarkan hingga mendidih, tutup api dan bahagikan kepada dua bahagian.
4. Satu bahagian dicampur pewarna kuning dan satu bahagian lagi dicampur koko
5. Tuangkan sesenduk warna kuning, sejukkan sekejao, tuang pula warna coklat di bahagian tengahnya sedikit....ulang sehingga habis
6. Sejukkan dan sedia dihidangkan.


(thanks untuk 'tok guru' : Pn Nik Roslina Nik Kob, sebab sudi kongsi resepi...belum sempat mencuba tetapi sudah pernah dirasa...sedap, lemak, manis...sesuai untuk juadah berbuka puasa nanti...tapi tak boleh dimakan sokmo....banyak kolestrol!!! sesekali rasa...bolehlah....)

No comments:

Post a Comment