Monday, July 26, 2010

Ikan 3 Rasa...


Bahan-bahan:

Bahan A:
1 ekor ikan siakap ( digoreng tanpa garam)
2-3 labu bawang besar ( dipotong dadu)
4 biji tomato

Bahan B: (semuanya diblend dan sejukkan dalam peti ais)
6 biji lada hidup besar (merah)
RM2 cili padi
1/2 sudu kecil garam
4-5 sudu besar gula
1/2 cawan cuka

Bahan C: (diblend untuk dijadikan sambal belacan)
cili padi
belacan
garam + gula

Cara-cara:
1. Tumis bawang dan buah tomato bersama 1 sudu sambal belacan.
2. Masukkan sos yang telah disejukkan dalam peti ais. Masak hingga mendidih dan agak pekat.
3. Masukkan sedikit perasa (garam + gula secukup rasa)
4. Sirap di atas ikan (Hiaskan dengan hirisan nenas / mangga)


Resepi ini disumbangkan dari Pn Nur Hasmani bt Mohd Alwi...pakar masak sekolah kami...thanks a lot...semoga ada manfaat untuk semua...

(

No comments:

Post a Comment