Thursday, June 17, 2010

Kuzi Ayam Mak Su



Bahan-bahan:
10 ekor ayam (dipotong, letak garam + kunyit sedikit kemudian di goreng)
3 kg bawang Bombay (dimayang- goreng - blend)
6 tin susu cair ( + 12 tin air)
1 tin tomato puri
1 botol sos tomato
1/4kg rempah Kuzi
Bunga lawang + pelaga hindi + kayu manis + bunga cengkih (utk tumisan)
1/4/kg kismis / kacang almond + kacang gajus (jika suka)
1/2 cawan halia yang telah dikisar (utk tumisan)
1/2 cawan bawang putih (utk tumisan)
1/4 kg minyak sapi

Cara-cara:
1. Panaskan minyak sapi - masukkak kismis (gelembung angkat) kacang (hingga kekuningan)
2. Tumis bawang putih + halia dan kakah kasar (bahan tumisan)
3. masukkan rempah kuzi dan air panas (kacau hingga sebati dan masak)
4.masukkan air (6 tin susu + 12 tin air)
5. masukkan bawang goreng yang telah dikisar
6.bila mendidih, masukkan tomato puri + sos tomato + ayam yang telah digoreng + gula + gula melaka + garam
7. bila dah mendidih , masukkan kismis dan kacang

Penghargaan Buat 'Guru':
Resepi ini kudapatkan dari Cikgu Rohani Muhammad, rakan sejawat.... Katanya resepi ni dia tanya mak cik kantin yang kami panggil 'Mak Su'. Terima kasih semua....Dapat je resepi ni, ia telah menjadi salah satu juadah utama keluarga kami pada hari raya untuk dihidangkan bersama roti jala...Kuzi Kambing lagi sedap!!!

No comments:

Post a Comment