Friday, August 17, 2012

Puding Trifle


(sesuai dihidang di hari raya  nanti...selamat hari raya aidil fitri 2012...nantikan post saya untuk update gambar puding saya....selamat mencuba )

Bahan bahannya

1 batang kek swiss roll mocha ( atau apa apa perisa pun boleh )
1 tin buah peach (buah-buahan kotel pun boleh)
Serbuk agar agar

Bahan utk kastard

1 tin susu cair
5 sudu besar gula
4 sudu besar tepung kastard (bancuh dengan sedikit air)

Caranya

1. Kek dipotong dan disusun kedalam bekas
2. Basahkan kek dengan sedikit air buah
3. Masak susu cair dan gula.
4. Biarkan ianya reneh sebentar
5. Masukkan kastard tadi dan masak hingga pekat
6. Matikan api dan tuang diatas kek
7. Biarkan ia sejuk sebentar
8. Kemudian susun buah peach yg telah dipotong
    diatas kastard tadi
9. Masak agar agar mengikut arahan yg tertera dipacket tersebut
10.Apabila masak tuang keatas kek tersebut
11.Biarkan ia sejuk sebentar kemudian masukkan ke dalam peti ice
     Enak dimakan sejuk.

No comments:

Post a Comment